A Throne of Glass novella.

On a remote island in a tropical sea, Celaena Sardothien, feared assassin, has come for retribution. She’s been sent by the Assassin’s Guild to collect on a debt they are owed by the Lord of the Pirates. But when Celaena learns that the agreed payment is not in money, but in slaves, her mission suddenly changes—and she will risk everything to right the wrong she’s been sent to bring about.

Calaena Sardothien, a rettegett orgyilkos egy távoli trópusi szigetre utazik, hogy behajtsa a kalózok fejedelmétől a tartozást. Ám amikor Celaena rádöbben, hogy a tartozást nem pénzben, hanem rabszolgákban fizetnék meg, a küldetése hirtelen száznyolcvan fokos fordulatot vesz. Bármit kockára tenne, hogy megelőzze a gaztettet, aminek elkövetésére odaküldték.

Tisztázzuk most, a legelején, hogy ez nem novella, hanem kisregény. Most, hogy ezzel megvagyunk, rá is térhetünk a lényegre…

Érdekes, jól felépített történet volt, és jó volt többet megtudni Celaena múltjáról. Samet már említette az első kötetben, és tudjuk is, milyen sors vár rá, mégis jó volt olvasni róla, megismerni őt és a kettejük szövődő kapcsolat kezdetét.

Maga a történet izgalmas volt, azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha leírom, hogy a problémát Celaena elvei okozzák, ő ugyanis a legkevésbé sem ért egyet a rabszolgatartással.

És itt akad is némi gond, szerintem. Ugyanis ő egy orgyilkos. Felbérelik, hogy meggyilkoljon bizonyos embereket. Még ha idővel egy ilyen mesterséget űző illető el is döntheti, melyik megbízást fogadja el és melyiket nem, az elején semmiképpen. Tanulóként meg aztán főleg nem. Ami azt illeti, hogy könyörtelennek kell lennie és vállat vonva túl kell tennie magát azon, hogy emberek életét oltja ki, akik nem feltétlenül rosszak, gonoszak, csak éppen útban vannak valakinek.

Ez volt a gondom már a könyvben is. Celaena egyszerűen nem orgyilkos. Túlságosan lányos és elvhű ahhoz, hogy az legyen. És egy logikus világban a mestere semmiképp sem engedné neki, hogy azt csináljon, amit akar, hiszen ha hosszú pórázra engedi, később küldetés közben gondol egyet, és inkább nem csinálja meg, amit kell. Ahogyan itt is.

Tényleg jó volt a sztori és élveztem, de ez valahogy akkora ellentmondás számomra. Az Üvegtrónban még elment, de itt valahogy hiteltelenné teszi az egész szereplőt. Nincs azzal gondom, ha Celaena erkölcsössé válik, de honnan jön ez a változás? Nem lóghat csak úgy a levegőben! Neki most igenis kegyetlennek és könyörtelennek kellene lennie. Csakhogy nem az. Nincsen semmiféle magyarázat erre, például az, hogy ő maga is rabszolgának született, vagy éveken át rabszolgaként élt. Nem sokat tudunk a múltjáról, de ha jól emlékszem, bár hányattatott sorsúvá vált, ilyesmiről nincs szó.

Mindettől függetlenül a kisregény élvezetes, jól működnek benne a horgok és szépen kiegészíti az Üvegtrón világát.

Borító: 6/10
Sztori: 8/10
Kedvenc karakter: Sam?
Amit leginkább élveztem: Jól megírt történet.

Art: Noupload

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük