Pár hete láttam a címben említett filmet a MOM-ban, eredeti nyelven. Ezt biztos minden posztban elmondom, de igyekszem minél több filmet eredeti hanggal nézni, illetve könyveket eredetiben olvasni. Előre szólok egyébként, hogy a film alapjául szolgáló könyvet még nem olvastam (de tervben van!), úgyhogy nem tudok nyilatkozni arról, hogy mennyire könyvhű az alkotás (bár, ahogy olvastam, nem igazán).

A történetről dióhéjban annyit, hogy Brad Pitt Gerry Lane (Brad Pitt) nyomozni kényszerül a családja védelme miatt a kitörő zombivírus(?) kapcsán. Meg szeretnék találni a vírus eredetét, így ide-oda repkednek a világban (elmennek a Távol-Keletre, Izraelbe, stb.) a segítőivel, illetve ad-hoc útitársaival. A cél az, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A történetet nagyon jónak éreztem (éppen ezért kapott el a vágy, hogy elolvassam a könyvet is), viszont a családi vonal eléggé idegesített. Őszintén szólva, nekem sokkal jobban bejött volna, ha elvi okokból kezd el nyomozni főhősünk, nem pedig azért, mert a volt munkatársa (vagy a főnöke?) rákényszeríti (gyakorlatilag megzsarolja Gerryt, hogy lerakja a családját a hatalmas anyahajóról, ami ugye biztonságban ringatózik az óceánon, távol a zombiktól, ha nem áll munkába). Valahogy nekem ez a kutya-gyerek-család vonulat sosem jön be. Minél kevesebb belőle, annál jobb.

Amit viszont igazán zseniálisnak tartottam, az a „megoldás”, amelyre Gerry rájön. Először azt akartam írni, hogy a film vége volt zseniális, de az nem, mert egy elég klisés jelenet volt, függetlenül attól, hogy Nova Scotiában játszódott a történet szerint. :) (I’m a sucker for Canadian stuff/references, sue me!)

A történettől elrugaszkodva az alábbi megfigyeléseim voltak:

A film elején eléggé rángatták a kamerát, azt pedig én nem szeretem, mert nekem nem lesz tőle autentikusabb az élmény, csak rosszul leszek tőle. Persze, biztos az is benne volt, hogy akkor kevesebbet kell a zombikból mutatni, ha rángatjuk a kamerát (vagy most hülyeséget mondtam?), de igazán jó lenne, ha leszoknának már erről a filmkészítők.

A madárszerű zombik egy kicsit tényleg viccesek voltak (olvastam egy kommentet, amiben azt írta valaki, hogy az egész mozi ezen röhögött), de nálam azért még a határon volt a dolog, úgyhogy azért elgondolkodtatott, még ha elsőre nevetségesnek hatott is. A menekülős részek nem voltak rosszak (csak ne kellett volna folyton a gyerekekért aggódni, jaj!), a lépcsőházas dolog is elég jó volt, egyszer még meg is ijedtem. :)

Volt egy-két nagyon jól kivitelezett rész. Például az Izraelben játszódó epizód kifejezetten tetszett, szerintem jól meg lett csinálva. Például az, amikor egymás hegyén-hátán másznak felfelé a zombik, vagy amikor elszabadult bikákként özönlenek az utcán. Illetve az is hatalmas poén volt azért, hogy a vallás hibáztatható azért végső soron, hogy eszükbe jutott átmászni a falon.

Amivel igazából gondom volt, az az volt, hogy úgy éreztem, nincs a filmnek klimaxa. Valahogy kurtán-furcsán lett vége. Nem valami jó az időérzékem és mivel lekötött a film, ezért nem éreztem úgy, hogy „hm, ez már megy egy ideje, akkor most már biztos be fogják fejezni”. Ehelyett inkább olyasmi járt a fejemben, hogy „Most ez így ennyi? Akkor most még fog történni valami extra? De hát így szépen le lehetne zárni, mit akarnak még ide bezsúfolni, azért az nem lesz már sok, ha még egy hosszabb elemet bele akarnak rakni?” Persze lehet, hogy ez az én elvárásaim miatt volt csak ilyen érzés és nem vagyok teljesen kompatibilis a filmmel, mindenesetre nekem valahogy túl suta volt ez a befejezés így.

Összességében azért tetszett, Brad Pitt jó volt, a családi szálat szerencsére nem erőltették annyira, hogy már nagyon zavaró legyen, a film lekötötte a figyelmemet és szórakoztatott. A történet meg tényleg érdekes, nagyon kíváncsi vagyok a könyvre. Legyen a film 8/10, de szerintem ezt a történet (és főleg a befejezés) miatt kapja. Na meg azért, mert mostanában kezdenek egyre jobban érdekelni az apokaliptikus/poszt-apokaliptikus élethelyzetek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük