[su_box title=”Fülszöveg” style=”bubbles” box_color=”#5d1e5f”]

Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl. . . .

Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future. In this thrilling debut young adult novel, the first of a quartet, Marissa Meyer introduces readers to an unforgettable heroine and a masterfully crafted new world that’s enthralling.

[su_accordion][su_spoiler title=”A magyar fülszövegért kattints ide!” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Új-Peking zajos utcáin emberek és androidok tömege hömpölyög. A népességet borzalmas járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdbéliek figyelik őket, várnak, hogy lecsaphassanak. Senki sem tudja, hogy a Föld sorsa egyetlen lányon múlik…

Cinder, a tehetséges műszerész valójában kiborg. Másodrangú állampolgár, a múltja titkokkal teli, a mostohaanyja egyre csak korholja, ráadásul őt hibáztatják a mostohahúga megbetegedéséért is. Csakhogy Cinder élete idővel összefonódik a jóképű Kai hercegével, és hirtelen egy intergalaktikus politikai csatározás kellős közepén találja magát, ráadásul közben tiltott szerelem lobban lángra a szívében. A kötelesség és a szabadság, a hűség és az árulás között őrlődve kénytelen kideríteni az igazat a múltjáról, hogy megvédhesse a világát.

[/su_spoiler][/su_accordion][/su_box]

Korábban már olvastam a könyvet, de most szép lassan ismét végigmentem rajta, ugyanis én szerkesztettem a Könyvmolyképző számára a Vörös Pöttyös kiadást, ami idén ősszel érkezik.

És másodszorra is éppúgy elvarázsolt, mint az első alkalommal.

[su_service title=”Narráció” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

A regény E/3-ban, múlt időben íródott, és váltott szemszögből meséli a történetet. Főleg Cinder szemszögét látjuk, de időnként becsúszik más is, például Kai herceg szemszöge, ami szuper megoldás, mert bár önmagában csak Cinder sztorija is érdekes lenne, így sokkal jobban megérthetjük, megismerhetjük a többi szereplőt is.

[su_service title=”Világépítés” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

Azt, gondolom, a legtöbben tudják, hogy ez a Hamupipőke újragondolása, csak ezúttal nem teljesen fantasy környezetben. A Holdbéli krónikák világa félig fantasy, féli science fiction. Eleinte inkább csak SF, Cinder csupán azt a jövőbeli, a negyedik világháború utáni világot ismeri, ahol él. Persze, tud egyet s mást a Holdról és annak lakóiról, ám nem részei a mindennapi életének, és sok minden igencsak meglepetésként éri a holdlakókkal és az erejükkel kapcsolatban.

Spoilerek nélkül csak azt tudom leírni, hogy gyönyörűen összeáll a kép, minden tökéletesen illeszkedik, hogy egy nagy és koherens univerzumot alkosson.

[su_service title=”Történet” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

Ahogy fent már említettem, főleg Cinder történetét követjük végig, aki Új-Pekingben él a mostohaanyjával és a mostohatestvéreivel, és műszerészként gyakorlatilag ő tartja el a családját, még sincs semmiféle joga… Ugyanis Cinder kiborg, így másodrangú állampolgárnak számít a többség szemében. Sőt, még a besorozás kardja is a feje felett lebeg, mivel kiborgokon próbálják kifejleszteni a népességet tizedelő betegség, a letumózis ellenszerét.

Cinder utálja ezt a helyzetet, és elhatározza, hogy megszökik, csakhogy több dolog is történik, ami végül teljesen más irányba tereli a sorsát. Példának okáért megbetegszik szeretett mostohahúga, amiért a mostohaanyja őt okolja, valamint megismerkedik a jóképű Kai herceggel. Sőt, még a saját múltjának homályos részleteire is fény derül…

Szerintem szuper a történet, tényleg csak ódákat tudok zengeni róla. Bár nem ér véget a sztori az első rész végén, nem függővéges, szép kerek történetíve van.

[su_service title=”Karakterek” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

Cinder abszolút kedvenc, okos hősnő, aki kényszerhelyzetben él, ahol nem mondhat nemet, hiába tudja, hogy azt kellene. Szegény folyton próbál jót tenni, de ritkán jön össze, a körülmények igencsak ellene vannak.

Kai szimpatikus fiú, aki megérdemli, hogy császár legyen belőle. Ő tényleg az a fajta ember, aki szeretné azt tenni, ami a népének a legjobb. Nem csoda, hogy az ország összes fiatal lánya odáig van érte…

Sőt, még Iko is, a Linh család kis androidja, Cinder hű társa, akinek hibás személyiségchipje igencsak vicces beszólásokat és helyzeteket eredményez. Azt hiszem, ennek a képnek a jobb oldala ezer szónál is többet mond:

 

Cinder családjából csak egyetlen ember, a mostohahúga, Peony kedves és szeretetreméltó, bár valamilyen szinten (főleg az előzménynovella ismeretében) a mostohaanya, Adri is érthető, valamint a nevelése miatt talán Pearl is. Véletlenül sem adok nekik igazat, csak azt mondom, érthető a viselkedésük, és hát mind tudjuk, hogy vannak ilyen emberek…

Cinder összefut még dr. Dimitri Erlanddel, a császári letumóziskutató csoport vezetőjével, aki igencsak titokzatos és fura alak, ugyanakkor segítőkész és néha még vicces is. Összességében kedveltem őt, bár folyton visszatart mindenféle információt, és az ilyesmit nem annyira szeretem, de legalább megvan rá a jó oka.

Levana királynő is felbukkan a történetben, és szerintem nagyszerű ellenfél, tökéletesen hozza azt, amit hoznia kell. Marissa Meyer olyannyira érdekesnek találta, hogy még egy külön kiegészítő kötetet is írt hozzá Fairest címmel. (Arról egyelőre nincs információ, hogy ez megjelenik-e magyarul.)

[su_service title=”Stílus” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

Könnyen olvasható, sodró lendületű szöveg a kellő mennyiségű leírással, hogy érzékletesen ábrázolja a megteremtett világot. Sokszor vicces, sokszor megható. Marissa Meyer kitűnő író! :)

[su_service title=”Romantika” icon=”icon: cogs” icon_color=”#656f93″ size=”26″][/su_service]

Persze nem maradunk romantikus szál nélkül, és bár ez nem olyan hangsúlyos a regényben, épp elég ahhoz, hogy ne unatkozzunk. Ezt az aspektust is szerettem, nem rugaszkodott el a valóságtól, inkább éreztem lehetségesnek, mint a sok YA instalove-ot más könyvekben. Kedves, de nem központi eleme a regénynek.

[su_box title=”Értékelés” style=”bubbles” box_color=”#5d1e5f”]

Borító: 10/10
Sztori: 10/10
Kedvenc karakter: Iko <3
Amit leginkább élveztem: Azt, hogy Marissa Meyer elképesztően ötletesen adaptálta az eredeti mesét. Szuper maga a világ.[/su_box]

[su_service title=”Érdekességek” icon=”icon: gift” icon_color=”#930d10″]

Hallottatok már a NaNoWriMóról? Ez egyfajta írói kihívás, amelynek során a szerzők egyetlen hónap leforgása alatt megírnak egy ötvenezer szavas történetet. Legalábbis az első verzióját. :) A Cinder is így készült, sőt, a Holdbéli krónikák többi része is. Szóval Marissa Meyer körülbelül két hét alatt megírta az első vázlatot, aztán félretette pár hónapra, majd ismét dolgozott rajta… Végül két évig tartott a javítás, és csak utána kezdett el ügynököt keresni.

Hogy miért pont Ázsiában játszódik a történet? Azért, mert bizonyos kutatók úgy tartják, Hamupipőke története a kilencedik századi Kínából származik, valamint olyan elképzelések is vannak, miszerint az üvegcipellő a kínai lábelkötés szokásához is kapcsolódik, és az írónő így szeretett volna adózni a történet származása előtt.

És némi információ magáról Cinderről:

Születési idő: H. É. 109. december 21. (nyilas)
Kor: 16 év
Etnikum: vegyes – ázsiai/fehér (napbarnított bőr, főleg, hogy mindenhová gyalog jár)
Szemszín: barna
Hajszín / jellemző frizura: egyenes, finom szálú, barna haja van, ami épp a válla alá ér, és gyakran egyenetlen lófarokba köti
Testfelépítés: 172 cm magas, vékony, nem kifejezetten kerekded, már-már fiús az alkata
Ruházat: kényelmes, praktikus — az első könyvben főleg oldalzsebes nadrágot, pólót, koszos kesztyűt, bakancsot, oldaltáskát visel, néha pedig szerszámövet erősít a derekára

[/su_service]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük