[su_box title=”Fülszöveg” style=”bubbles” box_color=”#5d1e5f”]
Medical examiner Dr. Annabelle Schwartzman was not meant to be idle, which is why she’s back at a murder scene even while reeling from recent chemotherapy treatments. Having undergone a double mastectomy, all she wants to do is dive back into her medical examiner job. It’s a gruesome world, yet Schwartzman takes comfort in its science and precision.

But the crime she’s dealing with brings her right back to the cancer ward: the victim is her own oncologist, dead from ingesting the very chemical used to fight her disease. Now, Schwartzman and homicide inspector Hal Harris must figure out why and stop the culprit before he can act again.

For Schwartzman, the case becomes even more personal. Her abusive ex, Spencer, who’s in prison and seemingly out of the picture, is never far from Annabelle’s mind. But to solve the mystery behind the death of the doctor who saved her life, she’s got to put aside everything else. [su_accordion][su_spoiler title=”A magyar fülszövegért kattints ide!” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””] A halottkém dr. Annabelle Schwartzmannak nem szokása tétlenül ücsörögni, éppen ezért egy újabb gyilkosság helyszínére tart, pedig még lábadozik a kemoterápia után. Mindkét mellének eltávolítását követően szeretne fejest ugrani a munkájába, ami nem éppen leányálom, ám Schwartzmant megnyugtatja az elvégzéséhez szükséges alaposság.

Csakhogy a gyilkosság megoldásához vissza kell térnie a rákos betegek közé: a daganatsebészét találták holtan, ráadásul azzal a gyógyszerrel mérgezték meg, amivel Schwartzman betegségét is gyógyították. Schwartzman és Hal Harris nyomozó mindent bevet, hogy kiderítse a gyilkosság okát, és elkapja a tettest, mielőtt az újra lecsapna.

Schwartzman számára igencsak személyessé válik az ügy. Bár az őt bántalmazó volt férje börtönben van, és a jelek szerint nem lehet köze a gyilkosságokhoz, újra és újra beférkőzik Annabelle gondolatai közé. Azonban ahhoz, hogy Schwartzman kiderítse, ki gyilkolta meg az életét megmentő orvost, kénytelen minden egyéb gondolatot félretenni. [/su_spoiler][/su_accordion][/su_box]

Bár odáig vagyok a YA könyvekért, most jó volt kicsit elszakadni attól, hogy 16 évesek mentik meg a világot, ráadásul az utóbbi időben rengeteg fantasyt olvastam, úgyhogy tényleg üdítően hatott ez a krimi.

És bár az első rész nem volt tökéletes, kíváncsi voltam, hogyan alakul Schwartzman élete, mi lesz Spencerrel, és persze egy jó kis nyomozásra is kapható vagyok, bár tény és sokszor leírtam már, hogy inkább képernyőn szeretem a krimit.

San Francisco – Golden Gate híd

Ebben a részben, mint ahogy az a fülszövegből is kiderül, San Francisco legjobb daganatsebészének, dr. Posnernek ügyében nyomoznak. Valaki kegyetlenül meggyilkolta Posnert, és a helyzetet igencsak nehezíti, hogy a fickó bizony egy irdatlan nagy seggfej volt — legalábbis az összes kollégája és ismerőse ezt állítja. Ráadásul Posner igencsak gazdag is volt, szép kis vagyon maradt utána, úgyhogy rengeteg a lehetséges indíték és gyanúsított.

A nyomozás egy kicsit talán lassan halad, viszont a történet egy pillanatra sem ül le, mert több szálon fut a cselekmény. Boncolunk Schwartzmannal, kikérdezünk és nyomozunk Hal Harris felügyelővel, és persze látjuk a gyilkos gondolatait is, de ezúttal, az előző könyvvel ellentétben nem derül ki azonnal, hogy ki a tettes. Szerintem ez sokat dob a történeten, én legalábbis jobban szeretem, amikor az utolsó pillanatig találgathat az ember. Ráadásul az első gyilkosságot még kettő követi, ezeknek már mi is szemtanúi vagyunk, úgyhogy van itt izgalom bőven.

E mellé megkapjuk még Spencer szálát, talán két jelenetben látjuk őt, akad egy icipici romantika, de ez itt inkább a történet természetes csordogálása, nem beleerőltetett érzelmi vihar, sőt, még a hullaházban is érdekes dolgok történnek egy új asszisztens miatt. Továbbá fény derül a múlt egy igen érdekes darabkájára, azt hiszem, ez volt számomra a legizgalmasabb, nagyon érdekes volt ez a rész, pedig először valami felesleges mellékszálnak tűnt.

A főbb szereplők mind előrébb mozdulnak, ez tetszett, nem stagnálnak, alakul az életük. Schwartzman most kevésbé idegesítő, mint az első részben, bár továbbra is makacs és igyekszik mindent egyedül megoldani, időnként már elfogadja a segítséget, szerintem ez nagyszerű jellemfejlődés nála, és talán kevésbé fogja idegesíteni így az olvasókat. :)

Az egyetlen, amit negatívumként tudok felhozni, az az, hogy talán túl gyorsan „megoldódott” az ügy, szerintem ezt fel lehetett volna vezetni egy kicsit jobban is, valahogy hiányérzetem támadt a könyv végén. Valamint érdemes lett volna jobban megismerni a gyilkos indítékait, mert így most két különböző dolog is közrejátszott, és kérdés, hogy melyik volt számára a fontosabb, mi volt az, ami valóban motiválta. Ennél részletesebben nem megyek bele, de ha elolvassátok, szerintem tudni fogjátok, mire gondolok.

Összességében tetszett, jól esett most egy ilyen történet, és határozottan úgy érzem, hogy javul a sorozat. Kíváncsian várom a harmadik részt, az Expose-t, sőt, már azt is tudni, hogy lesz negyedik rész is, 2019 nyarán jelenik majd meg angolul, a címe Expire. Azt hiszem, felköthetjük a gatyánkat a címfordítás terén. Azt viszont remélem, hogy szebb borítót kap a magyar kiadás, mert az első után ez bizony csalódás.

Danielle Girard: Kihantolt múlt (Dr. Schwartzman 1.)

[su_box title=”Értékelés” style=”bubbles” box_color=”#5d1e5f”]

Borító: 5/10
Sztori: 8,5/10
Kedvenc karakter: most nem volt
Amit leginkább élveztem: Azt, amikor kiderült egy érdekes részlet a múlttal kapcsolatban.[/su_box]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük