Az utóbbi időben sokat küzdöttem olvasási válsággal, ritkán rángatott ki belőle egy-egy könyv, és sokszor előfordul, hogy hiába élvezem az adott könyvet, hiába tetszik nagyon, mégsem tudok koncentrálni az olvasásra. Pár hónapja úgy döntöttem, megpróbálkozom a webcomicokkal, hátha azok jobban fenn tudják tartani a figyelmemet most, ebben a „reading slumpos” állapotban.

A módszer bevált, és az elmúlt hónapok alatt jó néhány zseniális történetet találtam a webtoons.com-on. Arra gondoltam, összegyűjtöm nektek is a kedvenceimet egy posztsorozatban. Az első részben a legeslegjobb történeteket gyűjtöm össze, azokat, amelyeket mind vizuálisan, mind történetmesélési szempontból kiemelkedőnek tartok. Első körben a Webtoon Originals képregények közül válogatok (ezeknek az alkotói szerződésben állnak a Webtoonnal, teljes állásban, szerkesztői segítséggel dolgoznak a webcomicjukon, és komolyabb feltételek mellett publikálják azt, ellentétben a Canvasszel, ahol független alkotók a saját ritmusuk szerint teszik közzé a történeteiket, amiket egyedül ők alakítanak).

Az egyetlen hátulütője a dolognak az, hogy ezek mind angolul vannak, magyar fordítás tudtommal nincs hozzájuk, úgyhogy ezek a bejegyzések azok számára lehetnek érdekesek, akik tudnak annyira angolul, hogy élvezni tudják az ilyen online képregényeket.

Purple Hyacinth (alkotó: Ephemerys / Sophism)

Ez a történet egy alternatív világban játszódik, ahol egy lázadócsoport le akarja taszítani az uralkodócsaládot a trónról. Az egyik főszereplőnk, Lauren Sinclair rendőrként küzd a lázadók ellen, de nem csak a kötelességtudat motiválja, személyes okai is vannak arra, hogy kézre akarja keríteni őket. Egyik este, egy riasztás során összefut a lázadók hírhedt orgyilkosával, a Lila jácinttal (innen kapta a nevét a sorozat), azaz Kieran White-tal. Szövetséget kötnek, hogy együtt szálljanak szembe a világukat fenyegető gonosszal. És ha ez nem lenne elég, az alkotók egy csipetnyi természetfelettivel is megbolondították a történetet: Lauren tudja, mikor hazudnak neki.

Engem már az alapkoncepció azonnal megvett, ehhez hozzájött az, hogy gyönyörűek a rajzok, és hogy ez volt az egyik legjobban megírt történet, amit a Webtoonon olvastam. Mind a karakterek bemutatása, mind a világépítés, mind a sztori remek. A romantika minimális benne, ha lesz is bármi a főszereplők között, egyelőre még csak a bizalom és a barátság kiépülése a téma. És a hab a tortán, hogy rengeteg epizódnál gyönyörű zenei aláfestést is kapunk. Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a webcomicot!

SubZero (alkotó: Junepurrr)

Ebben a távol-keleti ihletésű webcomicban Clove, az Azúr sárkányklán utolsó hercegnőjének és Kyro, a Karmazsin klán hercegének történetét követhetjük nyomon. Ez a történet az egyik kedvenc toposzommal, az ún. „altar diplomacy”-vel nyit, amikor is a párosunk politikai okokból házasodik össze, de idővel valódi vonzalom alakul ki közöttük.

A rajzok gyönyörűek, és bár maga a történetvezetés egy picit döcögősen kezd, végül remekül beindul, nemcsak a főszereplők, hanem a mellékszereplők is jól ki vannak dolgozva, és ahogy haladunk előre a történetben, egyre többet megtudunk a világról is. Az előzővel ellentétben ez a webcomic erőteljesen romantikus, de a politikai cselszövés és a dráma is elég erős benne. Az egyik személyes kedvencem, szinte az összes ajándék coint erre költöttem. :)

Spells From Hell (alkotó: WmW / Silke Tara)

Ez a fantasytörténet a mintadiák egyetemista James Chao és a vidám, kíváncsi rókaszellem, Scarlet találkozásáról szól. Amikor Scarlet megszökik a pokolból, Jamesnél köt ki, és rádöbbennek, hogy ez bizony nem puszta véletlen. Amellett, hogy mindkettejüknek meg kell küzdeni a saját démonaival, a különböző mágikus klánokkal együtt meg kell állítaniuk a világuralomra áhítozó poklot is.

Nagyon szeretem ezt a történetet, kicsit bohókás, könnyed, ugyanakkor izgalmas, tele van rengeteg aranyos mellékszereplővel, érdekes a világ és a múltbéli legenda is. A kép alapján erősen romantikusnak tűnik, és bár tényleg hangsúlyos benne a két szereplő egymás iránt érzett vonzalma, lassan haladnak a dolgok, és közben izgalmas és kalandos a főszál is, nem tolódik el a történet a romantika irányába.

Phase (alkotó: Jouki)

A történet ott indul, hogy a hányattatott sorsú Min visszautasíthatatlan ajánlatot kap: ha hajlandó egy éven keresztül a jóképű, de kibírhatatlan milliárdossal, Shuuval élni, ötmillió dollár üti a markát. Csakhogy Minnek megvannak a maga titkai, amelyekre ha fény derül, nagy bajba kerülhet…

Bár a történet szimpla romantikusnak tűnhet, valójában egyáltalán nem olyan volt, mint amilyennek a leírás alapján gondolná az ember. Gyakorlatilag pont az nem igazán történik meg benne, amire számítanánk, ellenben rengeteg minden kiderül a főszereplő lányról, arról, miért kapta meg ezt a lehetőséget, valamint a legjobb barátjáról, az illegalitásba vonuló orosz hacker Leonról és a kettejük kapcsolatáról. Nem igazán szeretem, amikor egy történet hosszasan visszadob a múltba, de itt még ez is roppant érdekes volt.

És ez volt az a webcomic, ami már rögtön, az első paneljével lenyűgözött vizuálisan, egyszerűen gyönyörű az egész, ráadásul néha még zenei aláfestést is kapunk. Ha nem érdekel a románc, viszont izgatnak a titkok és szívesen követed figyelemmel az emberi kapcsolatok alakulását, akkor is érdemes elolvasni.

Eaternal Nocturnal (alkotó: instantmiso)

Ez egy viszonylag friss webcomic, 2021 novemberében indította útjára az alkotó, úgyhogy még nincs túl sok epizód fent, a lényeg viszont már ebből is szépen kirajzolódik. A két főhősünk az inszomniában szenvedő Eve és az álomfaló Dae. Egy végzetes estén megismerkednek egymással, és úgy tűnik, a másik csodaszer a problémáikra: Dae már régóta alig talál olyan álmokat, amik kielégítenék, Eve pedig alig tud elaludni, és amikor elalszik, akkor is rémálmok gyötrik, és másnap kialvatlanul ébred.

Mindkettejüknél van egy erős mellékszál is a romantikán kívül, Eve énekes akar lenni, de a pénzügyi helyzete miatt kénytelen egy influencer barátjának kölcsönözni a hangjának, Dae-nek pedig gondjai vannak a bátyjával, aki… mit ad isten, épp a már említett influencer barátnő menedzsere.

Eszméletlenül szép a webcomic, vicces és aranyos, és mindig nagyon várom az új részt. Feltételezem, hogy erősebb lesz benne a romantikus szál, de még nagyon az elején tartunk, szinte csak felkerültek a szereplők a történet játéktáblájára, így a részletek majd csak később derülnek ki.


Ezzel zárom az bejegyzéssorozat első részét, később írok majd a többi szuper Webtoon Original képregényről is, aztán áttérek a Canvas webcomicokra is, mert bizony ott is találtam kedvenceket! ^^

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük