Több mint egy év eltelt az előző webtoonos poszt óta, ez idő alatt természetesen rengeteg új webes képregényt olvastam/kezdtem el, és bár alapvetően nem keresem a toxikus kapcsolatokkal dolgozó történeteket, belebotlottam néhányba, amit megszerettem. Ezeket természetesen csak azoknak ajánlom, akik nem bánják, ha egy történet nem cuki, kedves és feszültségtől mentes.

Még mielőtt belevágunk, szeretném leszögezni, hogy ezek azok a történetek, ahol szándékosan ilyen felállásokkal dolgozik a szerző, nem pedig azokra a toxikus románcokra gondolok, ahol az alkotó romantizálja a problémás kapcsolatokat.

Vágjunk is bele!

Dreaming Freedom (alkotó: 2L)

Jeongmint bántják és kiközösítik az iskolában, egyedül a tudatos álmodás jelent menedéket számára, számtalanszor elképzeli, hogyan szégyenítené meg korábbi barátnőjét, aki mára a fő kínzójává vált. Csakhogy egyik éjjel összetalálkozik valakivel, egy másik tudatos álmodóval, aki felajánlja, hogy segít neki valóban bosszút állni…

Megmondom őszintén, nehezen indult a kapcsolatom ezzel a történettel, az elején eléggé részletezi, hogyan zaklatják és közösítik ki az iskolában a(z egyik) főhőst, Jeongmint. Nagyon depresszív volt, kicsit lassan is indult be, és az a fajta történet, ahol igazán senki sem hibátlan. Persze, szeretem Jeongmint és Siyunt is, de egyiküknél sem stimmel minden fejben. Ennek persze megvan az oka is, és ezt elég szépen ki is fejti a webtoon. A történet előrehaladtával a tudatos álmodás kicsit háttérbe szorul, és inkább az iskolai zaklatáson van a hangsúly – és persze a románcon, de elég sok epizód eltelik, mire történik valami, a főhősök nagyok sok időt töltenek egymással, összebarátkoznak, megismerik egymást.

Ami miatt toxikus ez a románc, az az, hogy Siyun ún. yandere, mániákus és megszállott, és emiatt sokszor nem normális dolgokat csinál. Valamennyire árnyalja a képet, hogy próbálja visszafogni magát és valóban fontos számára Jeongmin. Hogy hova tart ez a történet, azt nem tudom megmondani, egy kicsit olyan, mintha egy nagy sebességgel száguldó vonatot nézne az ember, amiről tudja, hogy ki fog siklani, mégsem képes elszakítani róla a tekintetét… És ez igaz a többi webtoonra is, ami bekerült a listába.

Trapped (alkotó: Haemuri)

Chae-a Han és Yunsu Park ugyanabba a templomba jár. Chae-a mogorva, bizalmatlan lány, akivel jól elbántak a körülötte lévők, Yunsu pedig egy önző vámpír. A kettejük élete összegabalyodik, Yunsu megzsarolja Chae-a-t, aki azonban nem hagyja magát… Kezdetét veszi kettejük különös harca – és egyben násztánca.

Ez a webtoon inkább thriller, mint románc, de a történet előrehaladtával egy kicsit hangsúlyosabbá válik a romantika is, ami leginkább két olyan ember egymás iránt érzett vágya, akik igazából nem is akarnak együtt lenni. Vagy mégis. Chae-a senkiben sem bízik, Yunsuban pedig aztán pláne nem, és mindent elkövet, hogy végre megszabaduljon tőle, és nyugodtan élhesse az életét. Yunsu egy kicsit komplikáltabb eset, vonzza őt Chae-a, de egy egocentrikus vámpír, aki képes bárkin áttaposni, ha arról van szó, még Chae-a-t sem kíméli. Talán nem is kell tovább magyaráznom, mitől olyan toxikus ez a románc… Ezek ketten, ahol érik, ütik egymást, mégis ott vibrál közöttük a vonzalom. Nagyon ért a szerző a feszültség fenntartásához. Ennek a webtoonnak a rajzolását elsőre egy kicsit kevésbé szerettem, de idővel hozzászoktam, és van, hogy igazán kifejezőnek érzem.

Ennél és a Dreaming Freedomnál is azt érzem, hogy kifejezetten jó a karakterábrázolás, ügyesek az alkotók.

Divorcing My Tyrant Husband (Alkotó: Oh Youn Ha, Josara)

A webtoon alapfelállása az, hogy egy átlagos koreai lány bekerül egy regénybe, amit korábban olvasott. A könyvben a főhős, Aisha szintén átkerül a történet világába, és Alexandros, a császár maga mellé veszi szeretőjeként. Csakhogy a mi webtoonunk főszereplője nem Aishaként tér magához, hanem Robelia császárnéként! Természetesen esze ágában sincs végigjátszani a megírt történetet, úgyhogy mihamarabb el akar válni a császártól. De minél hevesebben próbálkozik, minél megbotránkoztatóbb dolgokat tesz, annál inkább felkelti Alexandros figyelmét, akinek a legkevésbé sem fűlik a foga a váláshoz…

Ez egy kicsit megosztóbb webtoon, de megmondom őszintén, én nagyon szeretem. Gyönyörű a rajzolása és viccesek a szereplők. Robelia szerethető, helyén van a szíve és okos is, Aishát könnyű utálni, Alexandrost pedig körbelengi némi vonzó titokzatosság. Tetszik a kibontakozó kapcsolat, és bár tudom, hogy Alexandros kegyetlen császár, aki szemétládának van beállítva az eredeti történetben, valójában nem ismerjük őt. Ki tudja, mi lapul a mélyben? Míg ez kiderül, elszórakoztat a mesterkedéssel teli udvari történet. Guilty pleasure lenne? Ha az is, hát nem bánom, örömmel olvasom az újabb és újabb részeket szombatonként. :)

Romantic Flow (Alkotók: seodan, Y.N, pul)

Ebben a történetben a munkamániás Hyeonseo Cha olyan ajánlatot kap az Amerikából újonnan visszatérő üzletembertől, Jeonghyeok Seótól, amit nem utasíthat vissza, egyszerűen túl sok pénzről van szó, és szüksége is van rá, hogy kifizesse az apja által felhalmozott tartozást. Csakhogy Hyeonseo vonzódni kezd a főnökéhez, aki szintén nem közömbös az ügyvédnő iránt, mégsem tudni igazán, mik a valódi szándékai…

Na jó, ez így nem igaz, mert elég hamar kiderülnek a főnök motivációi is, de nem akartam elspoilerezni az ajánlóban. :) Ez tényleg romantikus fókuszú webtoon, arról szól, amit fent felvázoltam, a két szereplő különböző szituációkban kerülgeti egymást, a múlt és a titkok mellett van pocsék kommunikáció is, de szerencsére nem ölt zavaró mértéket. A toxikusság pedig leginkább ott jön be, hogy Mr. Seo nagyon domináns, Hyeonseo pedig hiába erős nő, ki van szolgáltatva neki. Ez a felállás, illetve az, ahogyan a főnök kommunikál (birtkoló, néha már-már tárgyiasító) sokaknál kiveri a biztosítékot, és bár más, mint az előző három webtoon, amit ajánlottam, belefér a toxikus kapcsolat címkébe. Kiemelkedőnek nem mondanám ugyan, a vége kicsit semmilyen lett, de azért nem bánom, hogy elolvastam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük