Ildivel néztem meg a könyv alapján készült filmet, valamikor még ezer éve, ha jól emlékszem, akkor a Mammutban. Egyszerűen csak azért, mert aranyosnak tűnt. Egy szót sem tudok franciául (kb.), de meglepően sok mindent értettem, vagy legalábbis hasonlónak találtam, mint az angolban. És annyira megtetszett a film, hogy amikor megláttam, hogy ennek egy regény az alapja, akkor azonnal tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasnom!

Ez volt a második születésnapi könyvem. Nem hosszú, csupán 212 oldal. Picike is. De annál aranyosabb. Rövidke olvasmány, de magával ragadja az embert. Nehéz letenni, ha épp romantikus hangulatban van az ember. :)

Történet:

Nathalie élete tökéletes. Összeismerkedik a tökéletes férfivel, akivel később össze is házasodnak; jó eredménnyel végzi el az iskoláit; állást kap egy svéd cégnél, ahol előremenetele szinte borítékolható. Nathalie naiv és boldog. És aztán hirtelen a feje tetejére áll az élete: elveszíti élete alappillérét, a férjét. Ettől fogva Nathalie élete szenvedés, mélabú s a munka… Legalábbis addig, amíg be nem lép hozzá Markus, a svéd kolléga, hogy a 114-es aktáról érdeklődjön, mire Nathalie se szó, se beszéd, megcsókolja a férfit.

Innen indul el Nathalie második élete, azaz ez a bájos, romantikus történet, amelyet David Foenkinos jegyez, akinek a nevét sosem leszek képes megtanulni.

Nem kell félni, nem egy hagyományos, csöpögős szerelmi történetről van szó. Foenkinos egyedi stílusban (amely néha nehezen emészthető, mivel jellemző rá a bonyolult, már-már szépirodalminak ható nyelvezet) meséli el Nathalie és Markus szerelmének kibontakozását, illetve azt, hogy hogyan birkózik meg Nathalie a férje elvesztésével és hogyan lesz képes túllépni ezen a fájdalmas emléken, hogy végre folytathassa az életét.

Mint említettem, a nyelvezet néha kicsit bonyolult, de ez csak ritkán fordul elő, összességében igen könnyen értelmezhető mondatokról van szó. Tényleg nem tudok más jelzőt mondani a könyvre, mint hogy aranyos (illetve ezen szó szinonimáit), merthogy egyszerűen az. Nem olyan bonyolult ez az egész, de életszagú és jó kedvre deríti az embert.

Mind a film, mind pedig a könyv nagyon tetszett, úgyhogy 9/10 pontot adok nekik. Na jó, a film talán többet is érdemel, tényleg igazán jó volt, a könyvben viszont volt egy-két rész, ami nekem annyira nem tetszett (a bonyolult mondatokra gondolok itt), illetve voltak benne leleményesen közbeszúrt teljesen felesleges részletek (például hogy mikor indultak a vonatok vagy hogy melyik futball csapat hány gólt rúgott), ami ugyan odaillett, de számomra teljesen felesleges volt, még ha értem is, hogy hozzátartozik az író stílusához.

Száz szónak is egy a vége: ajánlom a könyvet, ha valaki pár óra kikapcsolódásra vágyik és épp romantikus hangulatban van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük