Ezt a book taget a Szantii olvas blogon találtam, ő pedig a Goodreadsen akadt rá. Itt is köszönöm az ötletet! :) Tehát a lényeg az, hogy párosítsd a különböző közösségi oldalakat egy-egy könyvvel. Íme:

Twitter – Your favourite short book. (A kedvenc rövid könyved.)

 

Hmm. Jó kérdés. Már rögtön az első. Mi számít rövidnek? :) Talán Papp Andrea Kétszáz félperces című könyve. Még nem olvastam ugyan végig, mert hangulat kell hozzá, de nagyon tetszenek a benne lévő történetek. Rövidek, még Örkény egypercesein is túl tesznek. Eddig ez az egyik kedvencem:

Magyarrá lenni

Egy szép, erdélyi város régi, híres gimnáziumában három párhuzamos osztály volt évfolyamonként, két román, egy magyar. Különösebb konfliktus nem volt az osztályok közt, jóban voltak egymással. Az érettségi előtti évben a román osztályba új fiú érkezett, tiszta román területről. Az erdélyi magyarokról alig tudott valamit, nem is értette, hogy egy osztály teljesen más nyelven beszél, de azért vele mégis szót tud érteni… A magyar osztályban volt egy Emese nevű lány, Ion első látásra beleszeretett. Elhatározta, megtanul magyarul. Tanítás után minden nap bent maradt az iskolában, az egyik magyar tanár foglalkozott vele. Év végére már egészen jól beszélte a nyelvet, Emesével is egyre többet találkozott, és soha nem hagyta, hogy a lány románul beszéljen hozzá. Érettségi után elhatározta, hogy tanul még egy évet, és Kolozsvárra megy magyar szakra, hiszen Emese is oda jár! Éjt nappallá téve tanult, szülei nem is értették ezt a nagy buzgalmat. A szorgalom, és kitartás elnyerte jutalmát, felvették az egyetemre. Nem volt nála boldogabb ember. Kitüntetéssel végzett, aztán kortárs erdélyi magyar irodalomból doktorált. Aradra költöztek Emesével, akit feleségül vett, és az ottani Áprily Lajos magyar nyelvű gimnáziumban tanított. Nem mellesleg, az egyik legjobb fordító lett, aki modern magyar költőket, írókat ültetett át románra. Három fia született, akiket magyarnak nevelt… Szép kort ért meg, mikor 80 évesen örökre elment, a sírjára ezt vésték: „Románként született, magyarként halt meg”.

(72. oldal)

Azért tetszik ez a történet, mert kitartásról, szerelemről szól, és arról, hogy a kemény munka igenis meghozza a gyümölcsét előbb vagy utóbb. Lehetett volna ez a történet teljesen más népekkel, nyelvekkel is, számomra nem ez volt benne a lényeg. Azért az tény, hogy ezt talán egy kicsit jobban át tudjuk érezni, mi, magyarok, mert nagyobb rálátásunk van erre, mint egy másik nép helyzetére.

Facebook – A book that everyone pressured you into reading. (Egy olyan könyv, amit mindenki nagyon ajánlgatott.)

 

Velem ilyesmi nem nagyon szokott történni, mert vagy tudom, hogy el akarom olvasni, vagy egyáltalán nem érdekel. De talán a The Hunger Games (Az éhezők viadala) volt olyan, amit láttam már sok helyen, illetve mondta egy-két ember, hogy jó. Nagyon ódzkodtam tőle, mert nem tetszett a szlogen, amivel hirdették. Egyszer belekezdtem, de megrettentem a jelen időtől (ami szerintem magyarul sokkal rosszabb hatást kelt, mint angolul), és inkább félbehagytam. Aztán szerencsére rávettem magamat az olvasásra, és néhány fejezet után már egyáltalán nem kellett győzködnöm magamat. Sőt, azt próbáltam elérni valahogy, hogy le tudjam végre rakni, mert mégiscsak aludni kell, egyetemre kell járni, stb.

Tumblr – A book you read before it was cool! (Egy olyan könyv, amit még azelőtt olvastál, hogy divatba jött volna.)

 

Ez is nehéz, mert nagyon sok könyv van, ami már fent van a listán, így inkább azokat olvasgatom, és nem az új megjelenéseket nézem. De talán a The Maze Runnert (Az útvesztő) nevezem meg itt, mert van egy olyan sejtésem, hogy az még csak most fog igazán divatba jönni, én pedig már olvastam mind a három részt. :) Az első közepes volt, a második kifejezetten jó, a harmadikban pedig nagyot csalódtam… :( A trailert elnézve a film viszont nagyon jó lesz! :)

Myspace – A book you don’t remember if you liked or not. (Egy olyan könyv, amivel kapcsolatban nem emlékszel, hogy tetszett-e vagy sem.)

 

Ezen megint csak sokat kellett gondolkodnom, mert én általában emlékszem arra, hogy milyen benyomást tett rám a könyv. De végül is az Üvöltő szelekre (Wuthering Heights) esett a választásom, merthogy nem nagyon emlékszem már rá. Olvastam egyszer, évekkel ezelőtt, és arra emlékszem, hogy mondtam anyukámnak, hogy tetszett, mert azt tudtam, hogy neki nem. De hogy mi tetszett benne? Vagy mi nem tetszett benne? Fogalmam sincsen. Úgy hat éve megvan angolul is, de még nem olvastam el eredetiben. Ebből a pár mondatból is kitűnik, hogy most már hamarosan itt lenne az ideje egy újraolvasásnak, úgyhogy megejtem majd valamikor. :) A mostani fordításomban úgyis utalt a főszereplő erre a regényre, sőt, még egy egész hosszú idézet is szerepelt benne.

Instagam – The most beautiful book you own. (A leggyönyörűbb könyved.)

 

Na, ezen nem kellett agyalnom, viszont ide rögtön kettőt is tudok. Elsőre azonnal Katja Millay Nyugalom tengere (The Sea of Tranquility) című könyve ugrott be, aminek egyszerűen fantasztikus a borítója! Erről már sokat áradoztam, bő lére eresztve ki is fejtettem, hogy azonnal beleszerettem a borítóba, amint megpillantottam. (Erről eszembe jut a „love at first sight” kifejezés, ami szóba jött egyszer az egyik fordítós órámon. Ezt az emberek nagy része azonnal úgy fordítja, hogy „szerelem első látásra”, és arról volt szó, hogy ezt mindenki ugyanúgy fordítja, szinte senkinek sem jut eszébe másik megoldás. Szövegtől függően helyes lehet a „meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt” is, mondjuk, ez volt az órai példa. Na, mindegy, ez csak egy kis kitérő volt, így zárójelesen.) A másik könyv, ami ilyenkor mindig eszembe jut, az Lissa Price A testbérlők (Starters) című könyve, amit ugyan még mindig nem olvastam el (volt egyszer egy Agave könyvcsomag a Bookline-on, amiben Az éhezők viadala (The Hunger Games), A burok (The Host) és ez volt benne), viszont annyit már tudok, hogy maga a könyv egyszerűen gyönyörű. Nem is feltétlenül a borítóra gondolok itt, bár az se rossz, hanem arra, hogy egyszerűen élvezet kinyitni A testbérlőket. Nagyon szép kiadvány.

YouTube – A book you wish could be turned into a movie. (Egy könyv, amiről azt kívánod, bárcsak megfilmesítenék.)

 

Egészen tavalyig ez a könyv határozottan a Vámpírakadémia (Vampire Academy) lett volna (az egész sorozat, meg jöhettek volna simán a Bloodlines-könyvek is). Az első részt megfilmesítették, de sajnos borzalmas lett (nem követték a történetet, és teljesen idétlenné tették az egészet, pedig a könyvek nagyon jók), és efölött szerintem örökké siránkozni fogok, mert igazi blockbustert csinálhattak volna belőle. Nem is tudom… Igazából nincs olyan, amire nagyon vágynék, mert amiket szívesen megnéznék a mozivásznon, azoknak a nagy részét már megcsinálták vagy épp forgatják. A Warcraft-könyveket határozottan szeretném látni a moziban, de ugye az első filmet már leforgatták, úgyhogy nem tudom, hogy ezt mennyire ér ide írni. :) Mondjuk Neil Gaimantől az Odd and the Frost Giantset szívesen megnézném, de nem élőszereplős, hanem animációs filmben. :)

Goodreads – A book you recommend to EVERYONE! (Egy könyv, amit MINDENKINEK ajánlani szoktál.)

Oké, megint csak nagyon nehéz a válasz, mert szerintem nincs olyan könyv, ami mindenkinek tetszene. Különbözőek vagyunk, és hiába ajánlgatnék egy szuper ifjúsági könyvet egy olyan embernek, aki mondjuk a kémtörténeteket szereti. Talán Neil Gaiman az, akit legszívesebben szoktam ajánlgatni. Nála szerintem a legtöbben találhatnak olyasmit, ami tetszik nekik – de, mint mondtam, nincs olyan könyv, amit bárkinek bátran ajánlanék, hiszen lehetetlen olyasmit alkotni, ami mindenkinek egyformán elnyerné a tetszését. Az A Song of Ice and Fire sorozat, ami alapján az HBO Game of Thrones (Trónok harca) c. sorozata készült, tökéletes példája ennek: maga a történet nagyon izgalmas, de ha valaki nem szereti az ún. high fantasyt, akkor annak valószínűleg nem fog tetszeni, hiába szuper a történet. Nagyon sokat számít, hogy tudunk-e azonosulni az író szemléletmódjával, stílusával, illetve a karakterekkel, vagy sem. Talán a Harry Potter a legjobb választás, mert azt gyerekek és felnőttek, fiúk és lányok egyaránt élvezhetik.

Hű, nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz lesz ez a book tag! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük